Julfanatikern

Strykande åtgång

I helgen varvade jag ner på landet, så otroligt mysigt att sitta inne med tända ljus när mörkret lägger sig utanför. På landet har vi små brickor som man kan ladda sin frukost på när vädret tillåter trappfrukost i morgonsolen. Jag tycker att dessa brickorna är himla fina med motiv från Elsa Beskows illustrationer. De finns bland annat att köpa på designhouse, julklappstips!

Hur som helst, hur sugen blir man inte på kakor av brickan bagaren och det stjälpande kakfatet på? Jag slog till på bak av kolakakor. Min farfar påtade sällan i köket men han hade en specialitet, kolakakor, eller strykande åtgång som de enligt det ärvande receptet kallades i hans regi, eftersom de är så goda att de går åt jättesnabbt. Strykande åtgång fanns alltid i skafferiet hemma hos farmor och farfar, jag och mina systrar kallade dem dock "raka kakor", så praktiskt haha.

Dessa är också en favorit av sju sorters småkakor på julens kakfat och bakas alltid i typ trippelsats till julen. 

100 g smör

1 dl strösocker 

1 msk ljus sirap

1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

2 dl vetemjöl

Ev. 1 tsk malen ingefära eller efter behag

Vispa smör och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i separat bunke. Vispa snabbt ihop de torra ingredienserna med smörblandningen och sirap. Rulla längder av degen och lägg på bakpappersklädd plåt, platta ut längderna något. Grädda ca 10-12 minuter i 175 grader. Skär de nybakat längderna i snittar, satsen ger ca 40 kakor. Enkelt och strykande gott!

(null)

(null)

(null)