Julfanatikern

Pepparkakscheescake

I lördags var det glöggkväll med vänner hemma hos min syster. Hon hade gjort en fantastiskt god ljus äppelglögg. Basen bestod i äppelmust och förstås massa nejlikor, stjärnanis och kanelstänger. Vi bjöds på massa gott att äta till. Jag hade också bakat en pepparkakscheescake som var väldigt uppskattad.


Pepparkakscheescake

400 g pepparkakor

200 g smör

4 gelatinblad

2 g naturell färskost, typ Philadelphia 

4 dl creme fraiche

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 dl frysta lingon


Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till fina smulor, blanda med smöret. Tryck ut i en springform, ca 24 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ihop socker med Philadelphia och hälften av creme fraichen i en skål. Värm resten av creme fraichen tillsammans med hälften av bären i en liten kastrull. Krama ur gelatinbladen och blanda ner i kastrullen. Blanda ner kastrullens innehåll i skålen, häll upp i springformen. Låt stelna i kylen i ca en timme. Servera med resten av lingonen. Såå gott!


(null)

(null)

(null)
Såå god!
(null)

(null)
Jag har för övrigt en fantastisk höghastighetsblender. Förvandlar kakor till smulor på några sekunder.