I lördags var det glöggkväll med vänner hemma hos min syster. Hon hade gjort en fantastiskt god ljus äppelglögg. Basen bestod i äppelmust och förstås massa nejlikor, stjärnanis och kanelstänger. Vi bjöds på massa gott att äta till. Jag hade också bakat en pepparkakscheescake som var väldigt uppskattad.
Pepparkakscheescake
400 g pepparkakor
200 g smör
4 gelatinblad
2 g naturell färskost, typ Philadelphia
4 dl creme fraiche
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 dl frysta lingon
Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till fina smulor, blanda med smöret. Tryck ut i en springform, ca 24 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ihop socker med Philadelphia och hälften av creme fraichen i en skål. Värm resten av creme fraichen tillsammans med hälften av bären i en liten kastrull. Krama ur gelatinbladen och blanda ner i kastrullen. Blanda ner kastrullens innehåll i skålen, häll upp i springformen. Låt stelna i kylen i ca en timme. Servera med resten av lingonen. Såå gott!