Julfanatikern

Skärgårdsjul
I lördags vaknade jag till att ett tunt tunt täcke av torra snöflingor lagt sig  på marken. Helgen spenderades på landet, hela familjen var med. Landet är en liten ö i Stockholms skärgård, så liten att inte ens Vaxholmsbåten stannar. Vi har knappt spenderat tid där under vintrarna då vi bara haft ett sommarhus, utan isolering och utan rinnande vatten inomhus. Sen denna säsongen har vi ett vinterbonat hus med mer bekvämligheter än vad vi är vana vid. Det gör det mycket mer lockande att spendera tid där under vinterhalvåret än tidigare. Normalt brukar vi bomma igen där ute i november men inte i år. Familjen har nämligen visionen att fira jul där ute på ön. Alla är mycket laddade för detta. Det är våra släktingar på ön intill som tjatat om detta i flera år och nu äntligen kanske det blir av. 
Det var så himla mysigt att vara där ute nu när det var kallt och murrigt och jag fick faktiskt lite julfeeling. Vi har en stor kamin i köket som elden sprakade gott i. Vi hissade upp en nyköpt ljusslinga i flaggstången och bakade årets första pepparkakor. Vi gick även på granjakt, dock utan fynd, det finns inte en enda gran på vår ö, kanske får bli en tall istället. I lördags kväll badade jag bastu, det hör landet till. Det var kolsvart, is på bryggan och sex grader i vattnet men härligt ändå. Tänk om julen faktiskt blir av där ute och det bli ett julbad i havet, häftigt.
(null)
Flaggstångsljus
(null)
(null)
Årets första pepparkaksbak med Mormors gamla pepparkaksformar, plus en mordern viking.
(null)
Nybakade fullkornsscones till söndagsfrukost.
Tomteglass 2018
Äntligen har jag testat glassen som legat i min frys ett par veckor, Sia Tomteglass 2018 med smak av lussebulle samt innehållande kakdegsbitar. Glassen har en härlig gul färg och tydlig saffranssmak. Om det nödvändigtvis måste vara bitar av något i glassen hade jag nog gärna bytt ut kakdegen mot bitar av vit choklad som jag tycker går väl ihop med saffran eller möjligen daim som är lite krispigt. På det hela taget gillade årets Tomteglass. Jag tyckte om fjolårets Tomteglass med smak av skumtomtar också, men årets känns helt klart juligare då fjolårets kort och gott smakade jordgubbe. Jag rekommenderar glassen med smak av lussebulle till er som ännu inte testat. (null)

(null)

Pumpa och pomandrar

Pumpa och pomandrar

I helgen bakade jag min årliga pumpapaj. Med årliga menar jag att jag bakar pumpapaj just en gång om året och det brukar vara i nära anslutning till halloween och allhelgona. Jag bakar efter ett recept i en bok från  The Hummingbird Bakery och jag skvätter alltid på lite extra av kryddorna ingerfära, kanel och kryddnejlika, påminner om pepparkakor. Pajen blev bra och en perfekt avslutning på en mysig farsdagmiddag hemma hos mina föräldrar.


I mina föräldrars kök blev jag för övrigt glatt överraskad av doften från ett par pomandrar, det vill säga apelsiner med nejlikor i. Min lillasyster hade haft julmys med en kompis, druckit julmust, ätit pepparkakor och gjort pomandrar. De var väldigt fina och jag blev förstås sugen på att pyssla ihop några själv, men jag brukar vänta med att göra pomandrar framåt mitten av december för att de ska hålla sig färska och fina över hela julhelgen. Jösses vad mysigt det ska bli med jul.


(null)

(null)