Julfanatikern

K-bullens dag

Idag blev det nya bullar. Det är kanelbullens dag på onsdag men eftersom jag har mindre roliga saker för mig då än att baka blev det bullbak idag istället.
Härom dagen "råkade" jag googla på lite julbaksrecept. Jag hittade då ett spännande recept på lussebullar där man bytte smöret i degen till majonnäs. Fett som fett tänker jag så i degen till dagens kanelbullar bytte jag helt enkelt smöret till majjo.
Resultatet, en väldigt smidig och blank deg, lättutbakad, bullarna jäste väl och blev väldigt fluffiga och saftiga (i kanelfyllningen hade jag såklart smör, inte majjo). Bullarna blev sammanfattningsvis alltså bra, om det berodde på majjon eller på att jag är en sådan eminent bagare (haha..) vet jag inte. Rekommenderar er att testa majjo-degen, antingen till k-bullarna eller lussekatterna, så får jag kanske höra fler utlåtanden. Någon annan som provat redan?

Gamla bullar

Jag kanske är galen men med knappt tre månader kvar till julafton tyckte jag att det var så dags att äta lussekatt i veckan. Vid tiden för för december förra året jobbade jag i restaurang med eget tillhörande bageri. Bageriet producerade väldigt goda bullar. Problemet är att några bullar jag tog hem blev kvar i min frys pga att jag såklart också hade fyllt den med hembakade bullar som hade förtur i ätväg. Så här nästan ett år senare borde jag kanske hiva dem biogaspåsen men det har jag inte mage att göra. Normalt så är jag superprincipfast med att inte äta lussebullar, pepparkakor, dricka glögg osv innan första advent/första december men de stackars bullarna kan ju bara inte behöva ligga och frysa i ytterligare 2 månader. Nej nu är det så dags att äta upp dem, rädda bullarna. 
Smaken på Bullen var faktiskt inte tokig alls med en kopp värmd chkladhavredryck till. Nu ser jag fram emot att baka egna lussisar.

Kastrullkakor

Bakade lite kakor på landet i helgen. På landet underlättar det alltid att försöka använda så få redskap som möjligt vid bakning då allt diskas förhand utomhus. I helgen blev det "kastrullkakor". Till dessa kakor smälter man smöret i en kastrull och tillsätter övriga ingredienser i densamma, på så vis behöver man inte vispar, flera olika kärl osv, dessutom går det himla snabbt. Se recept nedan.
- 100 g smör
- 1 msk honung
- 1/2 dl vatten
- 2 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl kokosflingor
- 2 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör med vatten och honung i en kastrull. Blanda ner övriga ingredienser i kastrullen. Rulla bollar av smeten, ca 30 stycken, lägg glest på plåt med bakplåtspapper och platta till något. Grädda i ca 10-12 minuter.
Jag kände för lite julkryddning så jag tillsatte lite kanel till halva min smet och adderade även russin. Det här receptet är ett hett tips in för julbaket om man känner att man har knappt om tid, kryddning kan man ju testa  helt efter eget tycke och smak.