Julfanatikern

Julmusik i oktober

Idag är det oktober, imorgon är det november. För mig innebär november att jag "får" börja lyssna på julmusik på riktigt. Jag har riktlinjer för när jag får börja jula rejält, musik är en sådan sak som jag har bestämmelser kring. För att inte tröttna/anta julen i förtid får jag börja lyssna på julmusik i oktober, MEN inte hela låtar. iTunes har en väldigt fin funktion som går ut på att man kan förhandsvisa/provspela låtar innan man köper dem. Jag har säkert i stort sett alla jullåtar på cd, jag har Spotify och har säkerligen dessutom köpt massa julmusik i iTunes genom åren. Förhandsvisningen i iTunes är dock en optimal funktion om man vill tjuvlyssna på juliga låtar men inte riktigt gå all in. Så, min regel går alltså ut på att jag från och med första oktober får lyssna på förhandsvisning, alltså en minut per jullåt i iTunes, och först den första november tillåter jag mig själv att lyssna på hela låtar. Den här regeln har jag följt i flera år och det fungerar utmärkt, jag tjuvstartar tidigt men få chans att längta och ha något att se fram emot ändå. Imorgon är det alltså dags på riktigt, det har jag sett fram emot.


Tycker ni det är knäpp teknik? När börjar ni lyssna på julmusik?

(null)
Julspaning i Amsterdam

 Helgen spenderade jag i Amsterdam tillsammans med mina systrar. Det var andra gången jag besökte staden, därmed hade jag inte särskilt många sevärdigheter kvar att bocka av vilket gjorde att vi kunde strosa runt i godan ro, kika i affärrrer och lägga mycket tid på långa restaurangbesök. I Amsterdam var julen framme i nästan varenda affär och så även ute på gatorna som redan pryddes av julbelysning. Jag hittade en hel del fantastisk fint julpynt. Även denna resa reste jag dessvärre med enbart handbagage och var orolig för krosskador men lite pynt fick i alla fall följa med hem (det ska dock ges bort i present så det får ni inte se). Bjuder istället på bilder av pynt som fick stanna i sina affärer. Finns så otroligt mycket fina och exotiska julgransprydnader nu för tiden. När jag var liten så hade vi mycket klassiskt pynt i granen, träfigurer, flaggspel, röda kulor och så vidare. Under senare år har det tillkommit alltfler lustiga figurer i granen hemma hos min familj vilket jag tycker är väldigt trevligt. Sniglar, pizza eller sexpack öl har vi dock inte klätt granen med, inte än i alla fall.. (null)


(null)


(null)


(null)


(null)


Hur klär ni era granar, kör ni "klassiskt" eller en salig blandning?Gamla Stan

Igår åt jag middag på en resturang i gamla stan. Jag spenderar sällan tid i gamla stan. Jag byter tunnelbana där varje dag men lämnar aldrig perongen och prommernar upp i gränderna, men fy tusan vad mysigt det var igår. Temperaturen låg kring nollan så det var småkyligt och det var mörkt ute. Från skyltfönsterna längst de små gatorna spreds ljus och så även från ”julbelysningen” som så stämningsfullt sitter uppspänd mellan husen året runt(?) i gamla stan.
Under promenaden genom staden julspanade jag i butikernas fönster, där var både det ena och det andra stämningsfulla julpyntet uppdukat på första parkett.  När vi korsade Stortorget fick jag riktigt feeling för att strosa runt i os av brända mandlar på en julmarknad. Julmarknad i gamla stan är inte min mest prioriterade, även om den besökts ofta, men kanske får lov att göra en avstickare från tunnelbanan i år. Väl på restaurangen blev det drink med smak av apelsin, vintrigt.