Julfanatikern

Banankaka
I onsdags tog jag hem en klase bruna bananer från fruktskålen på jobbet. Det stod mellan att de skulle slängas eller ätas upp ich jag visste med säkerhet att de inte skulle förtäras i befintligt skick. Men, jag vet precis vad mina kollegor brukar uppskatta, sötsaker. Jag förvandlade de bruna bananerna till en, om jag får säga det själv, förvånad svårt god banankaka. Banankaka är enkelt att laga och jag gjorde denna utan produkter från djurriket då en kollega är vegan. Ställde fram den på jobbet igår och den blev uppäten på nolltid, då passade det sig minsann att äta bruna bananer. Winwin, jag som avskyr att slänga mat slapp se bananerna gå i sopin och fick dessutom glädjen att ha glada medarbetare.!recept nedan.

Banankaka:
100 g mjölkfritt margarin
4 mogna bananer
2 dl brunt farinsocker
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 mak malen kanel
2 dl havregrädde

Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret i en form i ugnen. Mosa bananerna i en bunke, tillsätt det smälta smöret. Blanda torra ingredienser i en bunke, blanda ner i smör- och banansmeten. Rör ner grädden. Tillsätt eventuellt mörk hackad choklad efter behag. Häll upp smeten i smörformen. Grädda i ca 30 minuter.

Jag åt kakan som efterrätt när den var nygräddad tillsammans med glass och toppad med choklad. Mycket gott.

(null)

(null)

Saffranskladdkaka
Vill dela ett recept på allas vår kära kladdkaka, med saffran. Saffranskladdkaka är supergott, lätt att baka och blir alltid succé när man bjuder. Receptet jag brukar baka utifrån är så lätt så att blommorna slår ut. Se nedan.

Saffranskladdkaka:
100 g smör
1/2 g saffran
100 g vit choklad
2 Sk strösocker
2 dl vetemjöl
2 ägg

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran, ta från plattan. Bryt ner chokladen i smöret, rör tills den smält. Blanda ner socker och mjöl och till sist äggen. Häll smeten i smörad form. Grädda i 20 min på 175 grader. Låt kakan svalna innan servering. Servera gärna med lättvispad grädde och hallon eller filéad apelsin.
Brukar slänga ihop kladdisen någon gång per decembersäsong. Det blev en i helgen, tyvärr visas inte denna upp för den var katastrofful och lite väl kladdig. Skyller kakans missöde på att jag bakade hos mina föräldrar som har ny ugn vilken jag inte hunnit lära känns än. Hur som helst blev det galet gott i alla fall.
Jul på Skansen
I söndags var det julmarknad på Skansen som gällde. Jag har varit på Skansens julmarknad varje år så länge jag kan minnas. Det var min farmor och farfar som alltid tog med mig och mina systrar dit och nu har jag fortsatt  att gå eftersom det är en väldigt stark tradition för mig. Jag minns hur mån farmor och farmfar var om att vi skulle ha det superbra, det bjöds alltid hej vilt på knäckklubbor och brända mandlar. För att inte tala om hur många lotter i tombola man var tvungen att tvinna upp bara för att se att det var en nitlott. Men det gjorde inget för vi var inte särskilt sugna på att vinna en korg med viltkorv eller liknande ändå, spänningen var vinst nog. 
I söndags anlände vi till Skansen under eftermiddagen. Vi tänkte att det kanske skulle vara lite mindre folk innan stängning, men icke, det dansades och sjöngs kring granen uppe på torget och barnvagnar trängdes med sockervaddar och oset från matstånden. Vi tittade noga på allt, smakade ett och annat och åt gott. Jag köpte inte mycket förutom lite marsipan och en nitlott. 
Plötsligt var det kolsvart på Skansen och då passade vi på att gå in i gårdar och kika.  När jag var liten blev det alltid besök i stugorna när någon, som traditionen bjöd, frös alldeles om tårna. I söndags lystes gårdarna bara upp av stearingljus och ljuset från brasorna men där inne fanns både livemusik och trevliga människor som glatt presenterade julbordets historia. Söndagen var en riktigt mysig dag och jag är glad åt att jag fortfarande besöker Skansen i advent.
(null)

(null)

(null)

(null)

Tyvärr blev det inte så många bilder pga mörkret. Fångade i alla fall en fantastisk supermåne när vi promenerade hemmåt på djurgården på eftermiddagen.